badanie żywności
  • KISZONKI Z: KUKURYDZY,
    TRAW, LUCERNY, MOTYLKOWYCH, SIANA, TMR
  • KISZONE ZIARNO KUKURYDZY
  • GOTOWE PASZE TREŚCIWE
  • ZBOŻA, KUKURYDZA, ŚRUTA
  • SIANO
  • PASZE PŁYNNE
  • Laboratorium LAŻiP "RYPIN" oferuje badania mikrobiologiczne i fizykochemiczne jednocześnie gwarantując krótkie terminy realizacji.

  • obecność Salmonella spp.
  • ogólna liczba bakterii tlenowych w 30oC
  • liczba Enterobacteriaceae
  • liczba Clostridium perfringens
  • obecność Clostridium perfringens
  • liczba bakterii redukujących siarczany w warunkach beztlenowych
  • Skład chemiczny pasz:
     
    kiszonki z kukurydzy, traw, lucerny, motylkowych, TMR
    kiszone ziarno kukurydzy, siano

    - Białko, tłuszcz, sucha masa, popiół, włókno, NDF, ADF, skrobia.
     
    surowce paszowe: zboża gotowe
    pasze treściwe

    - Białko, tłuszcz, wilgotność, popiół, włókno, skrobia.
     
    surowce paszowe: kukurydza, rzepak
    - Białko, tłuszcz, wilgotność.
     
    surowce paszowe: soja
    - Białko, tłuszcz, wilgotność, włókno.
     
  • Oznaczenie białka - metoda Kjeldahla
  • Sucha masa - metoda wagowa
        - kiszonki
        - proszki mleczne
  • Oznaczanie pH - kiszonki, proszki mleczne
  • system INRA
  • system DLG
  • energia metaboliczna dla trzody chlewnej

  •